Waarom een waterontharder?
Zacht water is heerlijk voor je huid, apparatuur en inrichting. Geen gedoe meer met het verwijderen van kalkaanslag, minder wasmiddel nodig om je kleding schoon te krijgen, goed voor de portemonnee dus. Daarnaast is zacht water volgens velen een stuk lekkerder, al blijft smaak iets persoonlijks. Voor veel mensen in ieder geval genoeg redenen om een waterontharder te kopen in Den Bosch. De klassieke ontharder werkt met zout, maar er zijn ook alternatieven zonder zout. Stukken goedkoper, maar is een waterontharder met zout beter of juist zonder zout?
Hoe werkt een waterontharder met en zonder zout?
Een waterontharder met zout bevat een kern met harsbolletjes die natriumionen bevatten. Deze wisselen om met de calcium- en magnesiumionen uit het harde water. Het natriumrijke water wat overblijft is zacht en bevat geen kalk. Dit kan zich zo ook niet afzetten tegen de leidingen. Deze ontharder vereist jaarlijks onderhoud en het zoutreservoir moet soms worden bijgevuld.
Een waterontharder zonder zout werkt op basis van een chemisch of natuurkundig proces waarbij wordt voorkomen dat de calcium- en magnesiumionen een verbinding aangaan. Er vindt eveneens geen kalkafzetting plaats op de leidingen, maar het water is nog even hard. Bekende principes van waterontharders zonder zout zijn:
– Een (elektro)magnetisch veld. Hierbij kristalliseert de kalk in het water. Goedkoop en onderhoudsvrij.
– CO2-injectie. Een klein beetje CO2 wordt ingespoten zodat de kalk oplost in het water. Alleen door een professional te installeren, op het vervangen van de gasfles na onderhoudsvrij en relatief aan de prijs.
– Polyfosfaten. Mengt polyfosfaatzouten met de calcium- en magnesiumionen zodat geen kalkafzetting kan plaatsvinden. Goedkoop en onderhoudsvrij. Vereist wel geregeld een nieuw polyfosfaatpatroon.
– Een zinken anode. Via elektromagnetisme lost de kalk op rond de zinken anode. Compact en onderhoudsvrij.
Hoe doeltreffend is een waterontharder zonder zout?
Kort gezegd: niet. Elke waterontharder zonder zout verandert niets aan de hardheid van het water. De stoffen die kalkafzetting kunnen veroorzaken worden opgelost, maar zitten nog altijd in het water. Enkel een waterontharder met zout haalt de kalkdeeltjes ook daadwerkelijk uit het water. Goedkoop lijkt hier duurkoop te zijn. Enkel een waterontharder met CO2-injectie komt enigszins in de buurt van de resultaten van een exemplaar met zout. Bij andere types zijn de resultaten qua kalkafzetting verwaarloosbaar. Een waterontharder met zout kan de kalkafzetting tot 90% verminderen, een veel beter resultaat!