Het beveiligen van een woning kan een grote uitdaging zijn voor woningbezitters. Feitelijk is de inbraakbeveiliging van een huis iets waarmee al bij de bouw van de woning rekening mee dient te worden gehouden. Kunststof kozijnen bieden doorgaans bijvoorbeeld meer weerstand aan een inbreker, dan de keuze voor authentieke houten kozijnen. Daarbij is het bij de bouw van een woning verstandig te kiezen voor stevig HR++ isolatieglas. Niet alleen voor een hogere isolatiewaarde en daarmee een groen energielabel voor de woning; ook om het inbrekers lastiger te maken bij een inbraakpoging. Welke stappen kun je nog meer zetten om inbrekers buiten je woning te houden?
Zorg voor kwalitatief goed hang- en sluitwerk
Een degelijke inbraakbeveiliging begint doorgaans bij de keuze voor stevig hang- en sluitwerk op ramen en deuren. Kies voor een slot welke gekeurd is door Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Deze partij geeft sloten een beoordeling van maximaal drie sterren. Het vertelt je iets over de weerstand die het slot biedt bij de meest toegepaste inbraakmethodes. Tegenwoordig zijn dit onder meer de klopsleutelmethode en kerntrekken. Installeer niet alleen sloten op ramen en deuren in huis; installeer ze ook op de deur van de schutting en het schuurtje of tuinhuis in je tuin.
Installeer een alarm en beveiligingscamera
Hoewel stevig hang- en sluitwerk een goede basis biedt voor de inbraakbeveiliging van een woning, zou je nog een stap verder moeten gaan. Denk bijvoorbeeld eens na over de keuze voor een alarmsysteem in huis. Kies niet voor een bestaand pakket, maar stel deze zelf samen op basis van een risicoanalyse van een slotenmaker. Een slotenmaker beoordeelt welk pad een inbreker zou volgen om een woning binnen te dringen. Op basis hiervan wordt het alarmsysteem vormgegeven. Combineer het alarmsysteem met een beveiligingscamera aan de gevel van je woning.