Er zijn veel verschillende materialen die je kunt gebruiken bij isolatie. Het betekent echter niet dat het ene materiaal beter is dan het andere. Elk type materiaal wordt gebruikt in verschillende toepassingen. Zo is het materiaal dat je gebruikt bij een plat dak isoleren anders dan bij spouwmuurisolatie. Alle isolatiematerialen hebben een soortgelijk doel om warmteverlies in de winter te voorkomen. Hoe kies je dan het geschikte isolatiemateriaal voor je woning? Houd er rekening mee dat de effectiviteit van isolatie afhankelijk is van de geschiktheid en het isolatie proces. Bij het kiezen van isolatiemateriaal moet je rekening houden met verschillende aspecten. Let op het deel van het huis dat je wilt isoleren, de R-waarde en het budget. Als je geen idee hebt over het type isolatie, bekijk dan de korte uitleg hieronder.
Stijf schuim of schuimbord
Hardschuim is stevig isolatiemateriaal. Dit schuim is verkrijgbaar in verschillende diktes en materialen. Voor het isoleren van je platte dak kun je dak isolatie platen gebruiken. Dit bord is veelzijdig omdat het in elk deel van je huis kan worden toegepast. Naast de dakisolatie wordt er ook hardschuim gebruikt voor de zolder en muur. De voordelen van het gebruik van foamboards zijn eenvoudig te installeren en waterafstotend. Het kan de warmtegeleiding door de stalen noppen en hout verminderen. Dit isolatiemateriaal is de beste optie wanneer je het op een pre-bouw woning installeert. Het kan echter niet op de bestaande muur worden geïnstalleerd. Dit komt omdat je de muur moet doorbreken en helemaal opnieuw moet bouwen met deze isolatie.
Deken Batt Isolatie
Batt isolatie wordt ook wel rolisolatie genoemd. Dit isolatiemateriaal wordt namelijk in de vorm van rollen verkocht. Het is verkrijgbaar in een breed scala aan materialen, zoals minerale wol, glasvezel, natuurlijke vezels en plastic vezels. Het meest populaire type dat door veel huiseigenaren wordt gebruikt, is isolatie van glasvezel deken. Meestal is deze isolatie voorzien van een folie kraft laag die dienst doet als lucht- en dampscherm. De toepassing van dekenmatisolatie is voor plafond, kruipruimte en hardhouten vloer. Batt-isolatie is betaalbaar en eenvoudig te installeren. De nadelen van deze isolatie zijn de lage R-waarde en verkrijgbaar in voorgesneden maat. Als gevolg hiervan kan het de effectiviteit van de isolatie verminderen.
Losse Isolatie
Losse isolatie heeft een pluizige uitstraling. Het is veelzijdig omdat je het in het plafond, de muur, de zolder en de kruipruimte kunt installeren. Het kan eenvoudig worden geïnstalleerd zonder de structuur van het huis te breken. Losse isolatie is meestal gemaakt van cellulose, glasvezel en minerale wol. Je hebt speciale apparatuur nodig om deze isolatie in de holtes te blazen. Deze isolatie is milieuvriendelijk. Het is ook effectief om moeilijk bereikbare plekken op zolder te isoleren. Het kan worden hergebruikt door het isolatiemateriaal met een vacuüm op te vangen. Vervolgens kun je het op een andere locatie installeren.
Spuitschuim isolatie
Spuitschuim isolatie moet door professionals worden geïnstalleerd. De installateur zal de vloeistof spuiten, gieten of injecteren in de te isoleren ruimte. Het schuim zal hard worden. Spuitschuim isolatie heeft een hoge R-waarde, zodat het een effectief isolatie-effect kan garanderen. Helaas zijn de kosten van deze isolatie duurder dan andere soorten isolatie. Omdat het in de vorm van schuim wordt gespoten, kan het materiaal een groter gebied bedekken. Het heeft ook toegang tot moeilijk bereikbare locaties. Deze isolatie is ook effectief om de gaten en scheuren af te dichten.