Bij een verbouwing of renovatie van je woning ontkom je vaak niet aan het uitbreiden of verleggen van de elektra in huis. Mogelijk ben je voornemens een aantal extra stopcontacten te plaatsen, overweeg je de installatie van een elektrische warmtepomp waarvoor extra groepen in de meterkast benodigd zijn, enzovoorts. Elektra aanleggen kun je overlaten aan een elektricien. Je kunt er echter ook voor kiezen een deel van de werkzaamheden zelf uit te voeren. Dat bespaart niet alleen op de kosten, maar is ook nog eens hartstikke leerzaam. Waar begin je bij het aanleggen van elektra? Waarmee dien je hierbij rekening te houden? In dit artikel lees je er meer over.
Zorg voor een goede voorbereiding bij elektra aanleggen
Elektra aanleggen vergt een goede voorbereiding. Zoek vooraf een aantal video’s en stappenplannen op, waarin wordt uitgelegd hoe je de verschillende klussen zelf uitvoert. Klussen aan de meterkast, zoals het plaatsen van extra groepen of het vervangen van een aardlekschakelaar, laat je het beste over aan een elektricien. Sommige van deze werkzaamheden mogen zelfs niet door een particulier worden uitgevoerd. Het verleggen van elektra of het aansluiten van een extra stopcontact kun je zelf doen. Niet alleen is het belangrijk instructies bij de hand te hebben; zorg ook dat je over alle benodigde materialen en gereedschappen beschikt.
Stroomt uitschakelen en testen van oplossing
Tijd om aan de slag te gaan! Zorg dat de stroomvoorziening in huis is uitgeschakeld om ongelukken te voorkomen. Test of dit gelukt is, door een stekker in het stopcontact te steken. Vervolgens kun je de gewenste werkzaamheden uitvoeren. Zorg dat je de werkzaamheden volledig afgerond hebt, voordat je de stroom weer inschakelt. Test vervolgens of het nieuwe stopcontact of de aansluiting voor je verlichting werkt. Mocht je een fout hebben gemaakt, dan zal de stop vrijwel direct uit de meterkast springen.