Bij een nieuw-, aan- of verbouw van een woning kan het wenselijk zijn de bestaande groepenkast uit te breiden. Kies bijvoorbeeld voor een aantal extra groepen, wanneer je een klassieke cv-ketel wilt laten vervangen voor een elektrische warmtepomp. Zo’n warmtepomp heeft een eigen groep nodig, om een overbelasting van groepen in de meterkast te voorkomen. Vaak is het risico op een overbelasting de voornaamste reden om voor een groepenkast uitbreiden te kiezen. In dit artikel lees je er meer over. Het uitbreiden van de groepenkast kun je het beste overlaten aan een elektricien.
Risico op overbelasting van groepen in de meterkast
Door een individuele groep in de meterkast mag in de regel maximaal 3.500 Watt aan stroom lopen. Het totaal ligt iets hoger, maar met 3.500 Watt als uitgangspunt zit je goed. Op de elektrische apparaten in huis vind je hoeveel Watt aan stroom deze nodig hebben om te functioneren. Blijkt de som van de op een groep in de meterkast aangesloten apparaten boven de 3.500 Watt uit te komen, dan raakt zo’n groep overbelast. De schakelaar springt om en de apparatuur is op zo’n moment niet meer te gebruiken. Het verklaart waarom apparaten als de oven en bijvoorbeeld wasmachine vaak een eigen groep in de meterkast hebben. Daar waar de slaapkamers, overloop en badkamer gecombineerd zijn.
Hulp bij het uitbreiden van de groepenkast in huis
Het uitvoeren van bouwwerkzaamheden in huis vormt een goed moment om de opbouw van de groepenkast nog eens te evalueren. Mogelijk loont het deze op een andere manier in te delen en verder uit te breiden met een aantal extra groepen. Het verkleint de kans op een overbelasting en biedt je de mogelijkheid in de toekomst een aantal grote apparaten, zoals een warmtepomp of bijvoorbeeld een omvormer voor zonnepanelen, toe te voegen aan je woning.