Wie thuis gaat renoveren, door te slopen en opnieuw op te bouwen, heeft natuurlijk een goede puincontainer nodig om al het afval in te gooien. Puincontainers zijn er in allerlei soorten en maten, zoals een vaste puincontainer of een mobiele rolcontainer in Etten-Leur. Welke type puincontainer je ook kiest: het is belangrijk om voor kwaliteit te gaan en ook om goed te weten wat je wel en wat niet in een puincontainer mag dumpen. Vooral dat laatste punt is een ding. Bepaalde afvalmaterialen, restproducten en materialen mogen namelijk niet in een afvalcontainer gedeponeerd worden. Hoe zit dit precies? In dit artikel kun je lezen wat er wel en wat er niet in een reguliere puincontainer gegooid mag worden. Doe er je voordeel mee en maak niet dezelfde fout als sommige van je voorgangers!
Pas op met gevaarlijke en giftige materialen
Wie besluit om een vaste afvalcontainer, bouwcontainer of een mobiele rolcontainer in Etten-Leur te huren voor het dumpen van rotzooi, moet weten wat hier wel een niet in gedeponeerd kan worden. Komt er bij een verbouwing of renovatie asbesthoudend materiaal vrij? Dan is het verboden om dit in een puincontainer te doen. Ook als het om een kleine hoeveelheid gaat! Asbest is namelijk gevaarlijk vanwege de kleine vezels die vrijkomen en moet op een veilige, professionele manier verwijderd en afgevoerd worden. Hetzelfde geldt ook voor andere gevaarlijke stoffen en materialen. Denk bijvoorbeeld aan autobanden. In een gemengde bouwcontainer ofwel een puincontainer hoort dit rubberen afval niet thuis. Klein chemisch afval, zoals verfblikken, spuitbussen met chemische stoffen en soortgelijke producten en restanten dienen ingeleverd te worden bij een milieustraat en horen dus ook niet thuis in een puincontainer. Verder mogen accu’s, batterijen, dakafval (zoals dakleer of bitumen) ook niet in bouwcontainers voor gemengd afval gedaan worden.
Dit materiaal hoort evenmin in een puincontainer thuis
Grond en aarde mogen niet in een afvalcontainer gedeponeerd worden. Hetzelfde geldt voor golfplaten, organisch afval (zoals tuinafval) en elektrische apparatuur. Net als klein chemisch afval moeten elektrische apparaten apart worden ingeleverd bij een milieustraat.
Hiervoor zijn puincontainers wél bedoeld
Maar wat mag er wel in een puincontainer? Denk aan stenen, betonresten, hout en planken, radiatoren en isolatiemateriaal. Verder kun je ook meubels, plastic, kunststoffen voorwerpen, huisraad, papier, gips, parket en laminaat met een gerust hart in een puincontainer gooien.