Over de hele wereld genieten mensen van pizza. In Amerika is de bodem wat dikker en is deze royaal bedekt met ingrediënten. De oorspronkelijke Italiaanse pizza, zoals deze vanaf de zeventiende eeuw in Napels werd gegeten door de armen, is echter dunner en minimaal belegd met alleen tomatensaus en restjes kaas of vis. Je at de pizza toen buiten op straat, waar een recht stuk van een grote plaatpizza voor je werd afgesneden. Zo had je een krakend vers gebakken pizza.
Verse pizza’s op ambachtelijke manier bereid
Voor een goede, verse pizza ben je van harte welkom bij Woodstone in Hoofddorp. Dit restaurant maakt ambachtelijke pizza’s, zoals de klassieke margherita, maar ook pizza’s met onverwachte smaakcombinaties. De pizzabakkers bereiden ook glutenvrije, vegan en caloriearme pizza’s. Bij Woodstone geniet je van de ouderwets lekkere pizza en tegelijkertijd van een nieuwe kijk op smaak en gezondheid!
Het ontstaan van de pizza
De pizza is ontstaan in landen rond de Middellandse Zee, waaronder Italië, Egypte en Griekenland. Hier maakte men in een stenen constructie ronde broden die als bord of bodem dienden en die bedekt werden met saus en toevoegingen. Ook de Vikingen bakten in de negende eeuw al deegbodems met toppings in een oven. Het belegde bakbrood werd in de zeventiende eeuw in het Zuid-Italiaanse Napels pizza genoemd en werd gebakken door ‘pizzaioli’. De pizza was te koop in de arme stadsdelen waar veel arbeiders woonden.
Ook de adel was geïnteresseerd in pizza’s. In 1889 nodigde koning Umberto een beroemde pizzaiolo uit Napels uit aan zijn hof. Pizzabakker Raffaele Esposito mocht hier zijn gebakken brood bereiden. Een van de pizza’s die hij samenstelde, was een variant met mozzarella, basilicum en tomatensaus. Rood, groen en wit waren namelijk de kleuren van de Italiaanse vlag. Koningin Margaretha vond deze pizza het lekkerst en Esposito noemde de creatie daarom ‘pizza margherita’.
Erkend streekgerecht
Het woord pizza komt van het Latijnse ‘pinsa’, een term voor plat brood. De Napolitaanse pizza met weinig toevoegingen, zoals mozzarella, kruiden en knoflook, is een erkend streekgerecht en valt onder het UNESCO-erfgoed. Ook andere Italiaanse streken hebben hun eigen varianten en over de hele wereld zijn tegenwoordig niet-Italiaanse varianten verkrijgbaar. Denk aan de pizza Americana met gehakt en de pizza Hawaï met ananas en ham.